Jüri

  • Prof.Dr. Fatih Andı

    1962 yılında Adana’da doğdu. Uzmanlık alanı çağdaş Türk edebiyatıdır. 2010 yılına kadar İstanbul Üniversitesinde çalıştı. Bu tarihten itibaren ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde görevini sürdürmektedir. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) aslî üyesidir. YÖK ve Üniversitelerarası Kurul bünyesinde çeşitli görevler de üstlenmiş olan Prof. M. Fatih Andı’nın 1990’lı yıllardan itibaren çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerde yayımlanan akademik makaleleri dışında edebiyat tarihi, eleştiri, deneme ve biyografi alanlarında, bazıları ödül de almış çok sayıda kitabı bulunmaktadır. Konferanslar ve televizyon programlarıyla da geniş bir izleyici kesimine ulaşan Prof. Dr. Andı, halen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürmektedir.

  • Prof.Dr. Hicabi Kırlangıç

    1966 yılında Amasya’da doğdu. 1980’lerden itibaren şiir çalışmalarını Aylık Dergi başta olmak üzere Ayane, Dergâh, Edebiyat Ortamı, Yedi İklim, Türk Dili ve Hece gibi dergilerde yayımladı. İran edebiyatından çevirileri de olan Kırlangıç’ın Hayret Makamında (1993) ve Düşte Yürüyen Derviş (2004) ve Üç Defter (2015) isimli üç şiir kitabı var. Ankara Üniversitesi’nde Fars Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Bölüm Başkanı olup halen Mevlânâ Araştırmaları Derneği yönetim kurulu üyesidir. Kırlangıç, iki dönem Türkiye Yazarlar Birliği başkanlığı yapmıştır.

  • Prof.Dr. Osman Konuk

    1961’de Afyonkarahisar’da doğdu. 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nden mezun oldu. İlk şiiri İzmir’de yayınlanan Yeni Sanat dergisinde yayınlandı (1978). Yönelişler dergisinin (1981) kurucu kadrosunda ve ilk dönem yayın kurulunda bulundu. Şiirleri Oluşum, Yönelişler, Tan, İpek Dili, Kökler, Kırklar, Atlılar, Ağır Ol Bay Düzyazı, Dergah, Bachibouzouck, Hece ve Heves dergilerinde yayımlandı. Halen İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı olan şairin üç şiir kitabı bulunmaktadır.

  • Prof.Dr. Turan Karataş

    1961 yılında Sivas’ta doğdu. İlköğrenimini Ulaş’ta, orta öğrenimini Sivas’ta tamamladı. Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi (1986). Fakülte öğrencisiyken başladığı gazeteciliği 1987 yılına kadar sürdürdü. Aynı yıl gazetecilikten ayrılıp Atatürk Üniversitesinde Türk dili okutmanı oldu. Yedi yıl çalıştı okutman olarak. Bu arada, adı geçen üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalında yüksek lisans ve doktora yaptı. 1993’te Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesinde araştırma görevlisi oldu. 1994'te doktor, 2004’te doçent, 2009’da profesör unvanını aldı. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin kurucu dekanı oldu. 2013-2016 yılları arasında Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı görevini yürüttü. Halen Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Karataş, evli ve üç oğul babasıdır. 1989'dan itibaren Palandöken, Yedi İklim, Türk Dili, Edebiyat Ortamı, Dergâh, Hece, Sühan, Bilig, Türk Edebiyatı ve diğer bazı dergilerde; Yeni Şafak Kitap ve Star Kitap'ta inceleme yazıları, eleştirileri, denemeleri ve okuma notları yayımlandı.

  • Beşir Ayvazoğlu

    1953 yılında Sivas’ın Zara ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta, yüksek öğrenimini Bursa’da tamamladı. Çeşitli liselerde Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak, TRT’de de uzman olarak çalıştı. Mahalli gazetelerde başladığı gazetecilik hayatını Hergün, Tercüman, Türkiye, Yeni Ufuk ve Zaman gazeteleriyle, haftalık Aksiyon dergisinde yönetici ve köşe yazarı olarak sürdürdü. Hisar, Türk Edebiyatı, Hareket, Dergâh, Kubbealtı Akademi, Türkiye Günlüğü, Yeni Türkiye, İzlenim vb. gibi dergilerde çok sayıda makale ve denemesi yayımlandı. Halen TDV İslam Ansiklopedisi Türk Dili ve Edebiyatı Merkez İlim ve Redaksiyon Kurulu Üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda da repertuvar kurulu üyesidir.

  • Rasim Özdenören

    Elli yılı aşkın bir süredir kültür ve sanat hayatımızda fikir ve edebiyat eserleriyle önemli bir yer edinmiş olan Rasim Özdenören, Mavera dergisiyle başlayan süreçle birlikte edebiyatımızda büyük katkılarda bulunmuş bir sanatkârdır. Nüfuz edici düşüncelerinin oluşturduğu fikri eserleri nesilleri beslemiş, aydınlatmış bir yazar olarak Özdenören, bilhassa öykü alanında verdiği eserlerle Türk edebiyatında etkili olmuştur. Özdenören, öyküleriyle edebiyatımızda, düşünce eserleriyle de fikir hayatımızda etkili, besleyici ve bu işlevlerini bugün de devam ettiren saygın bir değerdir.

KTB-LOGO

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan bu projenin içeriği hiçbir surette Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Golp Reklam ve Organizasyon A.Ş.’ne aittir.”