}

Kazananlar

ŞİİR ÖDÜLÜ

Cevdet Karal

İlk kitabı Horozlu Ayna ve Ölüm'den sonra son kitabı Cesedi Nereye Gömelim'e kadar Modern Türk Şiirinin nitelikli bir temsilcisi olmuştur. Şiirlerindeki farklı yönelme ve arayışlar, son kitabıyla birlikte düşünsel derinliği de içeren bir Türkçe ustalığına yükselmiştir. Cevdet Karal, aynı zamanda kendi kuşağını poetik açıdan temsil eden önemli şairlerinden biri olarak Necip Fazı Şiir Ödülü'ne layık görüldü.

HİKAYE ÖDÜLÜ

Sibel Eraslan

Hikâye türünde ortaya koyduğu eserlerde, insanımızın hayatlarında göz ardı edilen incelikleri, yerli ve asil duruşu, kadın duyarlığında kolayca fark edilemeyen kırılgan dokuları etkili bir dille anlattığı ve Türkçe'nin anlatı imkânlarına yeni kapılar araladığı için Necip Fazıl Hikâye Ödülü'ne layık görüldü.

TERCÜME ÖDÜLÜ

Senail Özkan

Geothe, Hammel ve Annemarie Schimmel gibi önemli şair ve yazarların eserlerini Almanca'dan çeviren Senail Özkan, özellikle Geothe'nin Türkçe'de tam tercümesi bulunmayan Doğu-Batı Divanı'nı başarılı bir şekilde dilimize kazandırdığı için Necip Fazıl Tercüme Ödülü'ne layık görüldü.

FİKİR-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

İlhan Kutluer

İslam düşüncesini modern batı düşüncesiyle birlikte işleyen ve yorumlayan bir düşünce ve bilim adamı olan İlhan Kutluer, özellikle İslam'ın erken dönemlerinin düşünce ortamını, kaynaklarını ve eserlerini; İslam'ın Klasik Çağında Felsefe Tasavvuru, Kelam Felsefesi Üzerine Araştırmalar, İlim ve Hikmet'in Aydınlığında, Yitirilmiş Hikmeti Ararken gibi araştırma-inceleme kitaplarında çalışma konusu yapmıştır. Kutluer, İlim dünyasına bu değerli katkılarıyla Necip Fazıl Fikir-Araştırma Ödülü'ne layık görüldü.

SAYGI ÖDÜLÜ

Rasim Özdenören

Elli yılı aşkın bir süredir kültür ve sanat hayatımızda fikir ve edebiyat eserleriyle önemli bir yer edinmiş olan Rasim Özdenören, Mavera dergisiyle başlayan süreçle birlikte edebiyatımızda büyük katkılarda bulunmuş bir sanatkârdır. Nüfuz edici düşüncelerinin oluşturduğu fikri eserleri nesilleri beslemiş, aydınlatmış bir yazar olarak Özdenören, bilhassa öykü alanında verdiği eserlerle Türk edebiyatında etkili olmuştur. Özdenören, öyküleriyle edebiyatımızda, düşünce eserleriyle de fikir hayatımızda etkili, besleyici ve bu işlevlerini bugün de devam ettiren saygın bir değer olarak Necip Fazıl Saygı Ödülü'ne layık görüldü.

KTB-LOGO

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile hazırlanan bu projenin içeriği hiçbir surette Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın görüşlerini yansıtmamakta olup, içerik ile ilgili tek sorumluluk Golp Reklam ve Organizasyon A.Ş.’ne aittir.”